TERIMA KASIH KERANA MELAYARI DERMAGA BM STPM --- MOGA-MOGA MEMPEROLEH MANFAAT - ANDA DIIZINKAN UNTUK MEMUAT TURUN DOKUMEN [KEBANYAKANNA DALAM FORMAT PDF] YANG DIINGINI ... SEBELUM ITU, SILALAH MENDAFTAR SEBAGAI AHLI/RAKAN TINGKATAN ENAM - LALUAN PALING MURAH DAN PALING MUDAH KE UNIVERSITI AWAM - PASTINYA ANDA TIDAK INGIN KETINGGALAN DAN KERUGIAN SELAMAT HARI KEMERDEKAAN DAN HARI MALAYSIA 2023: "MALAYSIA MADANI: TEKAD PERPADUAN, PENUHI HARAPAN"

HURUF "E" ATAU "I", DAN "O" ATAU "U" DALAM KATA PINJAMAN

TERDAPAT perkataan serapan daripada bahasa asing yang ejaan asalnya menggunakan “e” dieja sebagai “i”, dan “o” dieja sebagai “u”. Cara pengejaan tersebut tidak tepat. Perkataan daripada bahasa asing tidak tertakluk kepada 18 pola keselarasan huruf vokal bahasa Melayu. Ejaan asal perkataan tersebut dikekalkan atas dasar kecualian. Oleh itu, banyak ejaan kata pinjaman tertakluk kepada pola kecualian keselarasan huruf vokal.


Perkataan yang terlibat, antaranya ialah bestari dan pendeta yang berasal daripada bahasa Sanskrit, kerap dieja sebagai *bistari dan *pendita. Perkataan lain yang dapat dikesan ialah *anih dan *tulin. Kedua-dua perkataan daripada bahasa Indonesia itu sepatutnya dieja aneh dan tulen. Perkataan daripada bahasa Inggeris, protein dan atlet pula selalu dieja secara salah sebagai *protin dan *atlit.


Selain itu, perkataan yang menggunakan vokal “o” dan “u” juga turut menimbulkan kekeliruan. Antaranya ialah *lakun, *perabut, dan *pamir. Ejaan yang betul ialah lakon, perabot, dan pamer, iaitu ejaan asal dalam bahasa Indonesia.

Tiada ulasan:

Sewajarnya...

banner

Khidmat Nasihat & Pedoman Bahasa - www.dbp.gov.my

banner

KONGSI BAHAN

Sekiranya anda berminat untuk berkongsi bahan, sila kirim melalui e-mel: saimimsalleh@gmail.com, atau imi6911683@yahoo.com.

Kesudian anda sangat dihargai.

MAKALAH PENULIS LAIN

MAAF dipohon daripada penulis dan penerbit makalah yang digunakan dalam laman ini tanpa kebenaran. Sekiranya penulis dan penerbitnya tidak mahu makalah tersebut terus digunakan, sila maklumi melalui e-mel: smsmsalleh@gmail.com.

Setinggi-tinggi terima kasih kepada yang membenarkan karya disebarkan untuk manfaat anak-anak watan kita.

DENGAN NAMA ALLAH

YANG BERSAMA DENGAN KITA

 
Reka bentuk asal:Free WordPress Themes | Dijadikan Blogger oleh Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Terima kasih.