TERIMA KASIH KERANA MELAYARI DERMAGA BM STPM --- MOGA-MOGA MEMPEROLEH MANFAAT - ANDA DIIZINKAN UNTUK MEMUAT TURUN DOKUMEN YANG DIINGINI ... SEBELUM ITU, SILALAH MENDAFTAR SEBAGAI AHLI/RAKAN TINGKATAN ENAM - LALUAN PALING MURAH DAN PALING MUDAH KE UNIVERSITI AWAM - PASTINYA ANDA TIDAK INGIN KETINGGALAN DAN KERUGIAN TAHNIAH KEPADA PELAJAR YANG BERJAYA DALAM MATA PELAJARAN BAHASA MELAYU: ULANGAN 1 (2020), ULANGAN 2 (2020, SEMESTER 3 (2020,)DAN SEMESTER 1 (2021)

BUKU KURANG, MEMBACA PUN KURANG?

DALAM Berita Minggu hari ini (29 November 2009), pada halaman 19, dilaporkan bahawa Timbalan Menteri Pelajaran, YB Dr. Mohd Puad Zarkhashi melahirkan rasa terperanjat kerana lebih daripada 54.3% rakyat negara ini membaca bahan bacaan kurang daripada tujuh halaman sahaja dalam sehari. Beliau juga turut melahirkan rasa kurang senang akan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) yang menerbitkan 16,044 judul buku sahaja sepanjang tahun lalu (2008). Menurutnya, penerbit buku di Malaysia seharusnya menerbitkan 27,000 judul buku setahun bagi menampung keperluan 27 juta orang rakyat Malaysia sekarang.
.
2. Wacana Saya berpendapat bahawa menteri tersebut wajar berasa terperanjat dengan keadaan tersebut, tetapi pada masa yang sama, beliau harus mengakui bahawa demikianlah tahap kegemaran membaca rakyat Malaysia, dan sepatutnya beliau tidak harus terkejut, kerana hal itu sudah lama berlaku.
.
3. Wacana Saya terfikir-fikir tentang rasional Timbalan Menteri Pelajaran itu mengaitkan kurangnya tabiat suka membaca dengan kurangnya penerbitan buku di Malaysia. Secara sepintas lalu, jumlah 16,044 judul buku yang diterbitkan oleh DBP, tidak termasuk judul buku yang diterbitkan oleh penerbitan swasta dan penerbitan di universiti, dan buku import, sudah cukup banyak sekiranya ingin dibaca oleh penduduk Malaysia.
.
4. Agaknya, dalam masa berapa lamakah seorang ulat buku dapat menghabiskan jumlah itu? Berapa peratuskah pembaca yang dapat membaca empat judul buku seminggu, atau 16 judul buku sebulan, atau 192 judul buku setahun? Mungkin Perpustakaan Negara Malaysia dan perpustakaan lain, termasuk perpustakaan di institut pengajian tinggi dan perpustakaan sekolah, dapat memberi jawapannya.
.
5. DBP yang menerbitkan buku tentang bahasa, kesusasteraan dan akademik pernah mendedahkan bahawa kebanyakan buku dicetak dalam lingkungan 3,000 naskhah sahaja, dan kebanyakannya tidak habis terjual di kedai buku dan di kedai DBP sendiri. Hal ini menunjukkan bahawa buku tidak dibeli oleh orang awam. Mungkin ramai yang membaca buku di perpustakaan, tetapi jumlah bacaannya dapat diukur daripada jumlah pinjaman sesuatu judul buku.
.
6. Oleh itu, harus dibuat kajian yang sepatutnya untuk menentukan faktor kurangnya tahap pembacaan dalam kalangan masyarakat kita, sama ada kekurangan bahan bacaan atau sikap rakyat yang memang tidak suka membaca. Kalau kita ke stesen bas, kereta api, LRT atau Komuter, dan menaiki kenderaan tersebut, berapa keratkah dapat kita lihat penumpangnya sedang membaca apa-apa bahan bacaan, berbanding dengan jumlah yang leka melayan telefon bimbit, terutamanya dalam kalangan remaja?
.
7. Sekiranya 50% atau lebih masyarakat negara kita mendakwa sudah membaca semua buku yang diterbitkan, dan oleh sebab kurangnya atau tiadanya buku baharu di pasaran, menyebabkan mereka mula muak untuk terus membaca, maka hal itu akan membenarkan kaitan antara kurangnya bahan bacaan dengan kurangnya tabiat membaca. Jika sebaliknya yang ditemukan, jelaslah bahawa jumlah buku lebih banyak daripada pembaca.
.

Tiada ulasan:

Sewajarnya...

banner

Khidmat Nasihat & Pedoman Bahasa - www.dbp.gov.my

banner

KONGSI BAHAN

Sekiranya anda berminat untuk berkongsi bahan, sila kirim melalui e-mel: saimimsalleh@gmail.com, atau imi6911683@yahoo.com.

Kesudian anda sangat dihargai.

MAKALAH PENULIS LAIN

MAAF dipohon daripada penulis dan penerbit makalah yang digunakan dalam laman ini tanpa kebenaran. Sekiranya penulis dan penerbitnya tidak mahu makalah tersebut terus digunakan, sila maklumi melalui e-mel: smsmsalleh@gmail.com.

Setinggi-tinggi terima kasih kepada yang membenarkan karya disebarkan untuk manfaat anak-anak watan kita.

DENGAN NAMA ALLAH

YANG BERSAMA DENGAN KITA

 
Reka bentuk asal:Free WordPress Themes | Dijadikan Blogger oleh Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Terima kasih.