TERIMA KASIH KERANA MELAYARI DERMAGA BM STPM --- MOGA-MOGA MEMPEROLEH MANFAAT - ANDA DIIZINKAN UNTUK MEMUAT TURUN DOKUMEN [KEBANYAKANNA DALAM FORMAT PDF] YANG DIINGINI ... SEBELUM ITU, SILALAH MENDAFTAR SEBAGAI AHLI/RAKAN TINGKATAN ENAM - LALUAN PALING MURAH DAN PALING MUDAH KE UNIVERSITI AWAM - PASTINYA ANDA TIDAK INGIN KETINGGALAN DAN KERUGIAN SELAMAT HARI KEMERDEKAAN DAN HARI MALAYSIA 2023: "MALAYSIA MADANI: TEKAD PERPADUAN, PENUHI HARAPAN"

SEMESTER 2 - Analisis Kesalahan Bahasa : Nota

DALAM STPM Sistem Baharu, soalan tentang analisis kesalahan bahasa menjadi sebahagian daripada soalan Bahagian B, iaitu soalan struktur. Pelajar perlu mengenal pasti tiga kesalahan bahasa sahaja, menyatakan sebab kesalahan, dan membuat pembetulan, dengan peruntukan sembilan markah. Mengikut sistem baharu ini, sekiranya calon menyenaraikan lebih daripada tiga kesalahan, pemeriksa tidak akan memeriksa jawapan yang lebih itu.

Selain ditanyakan dalam Bahagian B, soalan tentang analisis kesalahan bahasa juga kadang-kadang terdapat dalam Bahagian A, yang biasanya menghendaki calon mengenal pasti ayat sama ada yang gramatis atau yang tidak gramatis.Tiada ulasan:

Sewajarnya...

banner

Khidmat Nasihat & Pedoman Bahasa - www.dbp.gov.my

banner

KONGSI BAHAN

Sekiranya anda berminat untuk berkongsi bahan, sila kirim melalui e-mel: saimimsalleh@gmail.com, atau imi6911683@yahoo.com.

Kesudian anda sangat dihargai.

MAKALAH PENULIS LAIN

MAAF dipohon daripada penulis dan penerbit makalah yang digunakan dalam laman ini tanpa kebenaran. Sekiranya penulis dan penerbitnya tidak mahu makalah tersebut terus digunakan, sila maklumi melalui e-mel: smsmsalleh@gmail.com.

Setinggi-tinggi terima kasih kepada yang membenarkan karya disebarkan untuk manfaat anak-anak watan kita.

DENGAN NAMA ALLAH

YANG BERSAMA DENGAN KITA

 
Reka bentuk asal:Free WordPress Themes | Dijadikan Blogger oleh Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Terima kasih.