TERIMA KASIH KERANA MELAYARI DERMAGA BM STPM --- MOGA-MOGA MEMPEROLEH MANFAAT - ANDA DIIZINKAN UNTUK MEMUAT TURUN DOKUMEN [KEBANYAKANNA DALAM FORMAT PDF] YANG DIINGINI ... SEBELUM ITU, SILALAH MENDAFTAR SEBAGAI AHLI/RAKAN TINGKATAN ENAM - LALUAN PALING MURAH DAN PALING MUDAH KE UNIVERSITI AWAM - PASTINYA ANDA TIDAK INGIN KETINGGALAN DAN KERUGIAN SELAMAT HARI KEMERDEKAAN DAN HARI MALAYSIA 2023: "MALAYSIA MADANI: TEKAD PERPADUAN, PENUHI HARAPAN"

SEMESTER 1 - Pembacaan Kritis dan Analitis : Pengenalan


ASPEK ini ditanyakan dalam Bahagian B Kertas 1 (910/1), yang memerlukan calon membaca, memahami dan menghayati satu petikan prosa yang terdiri daripada 300 hingga 350 patah perkataan. Calon perlu menjawab tiga soalan tentang mana-mana tiga perkara daripada yang berikut:
  • Maksud perkataan, frasa, atau ayat
  • Isi petikan 
  • Mesej yang hendak disampaikan oleh pengarang
  • Membuat inferens dan ramalan, serta memberikan pandangan, ulasan, atau kritikan dengan menggunakan bahasa yang baik dan berkesan.
Soalan ketiga khas menguji pelajar tentang perkara keempat di atas. Bahagian ini memperuntukkan 30 markah, dengan 20 markah daripadanya untuk soalan ketiga itu.

Untuk tujuan latihan, selain menggunakan buku latihan yang baru diterbitkan pada tahun 2012 ini, guru juga boleh memanfaatkan petikan Pemahaman Kertas 1 dan petikan Rumusan Karangan Kertas 2 yang digunakan dalam STPM sehingga 2012. Walau bagaimanapun, guru perlu membina soalan yang sesuai mengikut item di atas untuk latihan kepada pelajar.Tiada ulasan:

Sewajarnya...

banner

Khidmat Nasihat & Pedoman Bahasa - www.dbp.gov.my

banner

KONGSI BAHAN

Sekiranya anda berminat untuk berkongsi bahan, sila kirim melalui e-mel: saimimsalleh@gmail.com, atau imi6911683@yahoo.com.

Kesudian anda sangat dihargai.

MAKALAH PENULIS LAIN

MAAF dipohon daripada penulis dan penerbit makalah yang digunakan dalam laman ini tanpa kebenaran. Sekiranya penulis dan penerbitnya tidak mahu makalah tersebut terus digunakan, sila maklumi melalui e-mel: smsmsalleh@gmail.com.

Setinggi-tinggi terima kasih kepada yang membenarkan karya disebarkan untuk manfaat anak-anak watan kita.

DENGAN NAMA ALLAH

YANG BERSAMA DENGAN KITA

 
Reka bentuk asal:Free WordPress Themes | Dijadikan Blogger oleh Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Terima kasih.